Cellbuilding wil je op weg helpen naar een realistische mindset wanneer je van plan bent om je eerste marathon te lopen. De inzichten zijn gebaseerd zijn op een pak ervaring als gewezen toploper én jaren als personal trainer/mental coach. Deze inzichten zijn vooral bedoeld voor recreanten, niet voor ervaren wedstrijdlopers. Pas wanneer je deze inzichten goed hebt ingeprent en bewuster bent van jouw keuze kan je de volgende stap zetten en denken aan een trainingsplan. Als deze inzichten volledig ingaan tegen de manier waarop jij als recreatieve loper denkt over de uitdaging om een eerste marathon te lopen dan ben je er misschien niet klaar voor. Je loopt dan het risico dat je eerste marathon niet de beleving en positieve ervaring wordt wat ze zou moeten zijn.
Je hoeft geen marathon te hebben gelopen om een echte loper te zijn
Vaak zegt men dat je pas een echte loper bent eens je een marathon hebt gelopen. Een ervaren loper zal dit met recht en reden ontkennen. Een marathon lopen is een hype geworden. Dit is vooral een mediagestuurde gedachte maar zeker niet de idee die onder ervaren lopers heerst. Dus bij deze de eerste les, je hoeft geen marathon uit gelopen te hebben om jezelf loper te mogen noemen, laat staan iets te betekenen als loper. Er zijn meer elitelopers die in hun carrière geen marathon gelopen hebben dan wel. Sommigen zijn tevreden om hun maximale loopgrenzen te verleggen met kortere afstanden. Het zijn vooral de ervaren wedstrijdlopers die bewustere en dikwijls ook verstandigere keuzes maken in functie van de capaciteiten die moeder natuur hen geschonken heeft.
Het zijn dikwijls net de gedreven recreatieve lopers die een marathon willen lopen om de verkeerde redenen. Sommigen zijn eergierig en willen zich op één of andere manier bewijzen. Vaak doen ze het zelfs niet voor zichzelf. We zijn allemaal wel gevoelig voor sfeer en omstandigheden want als je het enkel voor jezelf zou doen en alle stress wil vermijden dan kan je evengoed een marathon lopen op je eentje en niet kiezen voor een officiële wedstrijdsfeer waar je tijd wordt geregistreerd en dus gekend is voor heel jouw omgeving. Zelf heb ik als nochtans ervaren competitieloper eerst twee marathons op mezelf gelopen waarvan de eerste zelfs op de loopband in 2u 34min. Een heel goede maar anonieme prestatie maar het gaf me wel voldoening. Alleen stelt dit niets voor naar je omgeving toe omdat het anoniem is.
Het is trouwens niet altijd een voordeel om als toploper voor de marathon te kiezen. Vaak gaat dit ten koste van je andere wedstrijden en is het inruilen van snelle 10km wedstrijden of halve marathons het sop de kool niet waard. Sommige atleten verbeteren door marathon training ook op de andere afstanden maar dit is niet aan iedereen gegeven. Bovendien reageert niet ieder lichaam goed op marathontraining. Niet ieders gestel kan het verhogen van het aantal loopkilometers aan, zelfs al heb je het lichaam van een topsporter.
Voor de recreatieve loper ligt dit enigszins anders. Het gaat dan niet meteen om snelle tijden maar vooral om de beleving en het halen van de finish. Desalniettemin ben ik van mening dat velen niet goed beseffen wat een marathon met je lichaam kan doen. Een marathon lopen vraagt een goede voorbereiding. Helaas wagen mensen zich soms aan een marathon alsof het een kermisattractie is. Vaak speelt de media daar een slechte rol in. BV’s worden soms gebruikt als lokmiddel om mensen aan te zetten ook een marathon te lopen.
Mensen zijn beïnvloedbaar en denken al snel als hij of zij dat kan, dan kan ik dat ook. Velen vergeten dat de personen aan wie ze zich spiegelen meestal zeer goed begeleid worden. Bovendien gaat het ook meestal om een eenmalig iets is op hun bucketlist. Eens de uitdaging gelukt is gaan ze nadien misschien nooit meer lopen. Ook is het zo dat velen de marathon niet echt lopen maar afwerken door afwisselend te wandelen en te lopen.
Voor (doorgedreven) hobbylopers is de situatie anders. Het is uiteraard niet de bedoeling dat je na je marathon voor een langere tijd geen 5 of 10km meer kan lopen omdat je lichamelijk en geestelijk overbelast bent. Ik heb lopers gekend die hun immuniteit zo op de proef hebben gesteld dat ze na hun marathon een jaar van de ene in de andere verkoudheid sukkelden.
Sommige lopers wagen zich zonder enige wedstrijdervaring (ook niet op kortere afstanden) aan een marathon. Méér zelfs, ze willen ook nog een bepaalde tijd lopen. Als gewezen competitieloper én als personal trainer raad ik dit altijd af. Als recreant zonder wedstrijdervaring moet je je voor de eerste marathon niet focussen op je eindtijd maar enkel op het verantwoord uitlopen van de volledige afstand van 42.199 km. Met lopen bedoel ik ook echt lopen en niet wandelen. Ik heb respect voor iedereen die de afstand aflegt, op welke manier dan ook maar als je doel is om een marathon te lopen, dan zal je niet tevreden zijn als je onderweg moet wandelen.
Een marathon uitlopen is uitlopen, zelfs al is het aan 7 km per uur. Als je daarin slaagt dan mag je zeker trots zijn want zowel voor geest als lichaam is dat een hele prestatie. Lopen voor een bepaalde eindtijd kan je nadien nog wanneer je wat meer ervaring hebt met wat een marathon met je lichaam doet.
Ik zie vaak recreanten die voor hun eerste marathon all in gaan. Ze laten zich begeleiden als een toploper, ze laten lactaattesten afnemen, beginnen met een strikt voedings-en supplementen plan, ze brengen al hun fysiologische gegevens in kaart en volgen een strikt schema waar ze voor geen centimeter van afwijken ten koste van hun mentale welbevinden. Ze hechten teveel belang aan alle wetenschappelijke punten en komma’s. Ik ben geen fan van deze aanpak.
Uiteraard moet er een trainingsplan en methodiek zijn. Je kan niet zomaar wat gaan doen en hopen op het beste scenario. Wel moet je je je ook realiseren dat je ook nog een ander leven leidt. Een professionele topsporter moet zich enkel op zijn sport concentreren. Hij kan na de zware trainingsarbeid ook de nodige rust inbouwen. Als hobbyloper moet je naast je marathontraining ook nog aandacht hebben voor je werk en je gezin.
Cellbuilding indiceert een trainingsopbouw van 6 maand voor recreatieve lopers die een eerste marathon willen lopen. (dus niet voor beginnende lopers). Deze opbouw moet garant staan voor een haalbare kilometeropstapeling en zorgen voor voldoende volume en belastbare marge om goed voorbereid aan jouw eerste marathon te beginnen. Dit is geen trainingsprogramma, dit is enkel een richtlijn over het aantal kilometers die je per week ongeveer moet lopen.
Een marathon staat los van al je andere loopbelevingen. Laat een opgave dan ook geen invloed hebben op je verdere loopplezier. Wie weet, misschien lukt het later nog een keer. Een marathon is en blijft een raar beestje . Door de groeiende populariteit van het ultralopen (alles verder dan de marathonafstand) wordt een marathon soms onderschat. Besef dan dat een marathon voor de gemiddelde gezonde mens een maximale belasting is voor het gestel. Misschien zelfs op het randje van wat gezond is, zowel voor topsporter als recreanten. Besef ook dat ultralopers helemaal anders lopen en trainen en dat het vergelijk met het lopen van een marathon niet opgaat.
Als je ondanks een goede voorbereiding toch de eindstreep niet haalt dan is dat erg vervelend en zeer jammer maar tegelijkertijd ook niet meer dan dat.
En tenslotte als motivatie, weet dat er in een marathoncarrière altijd wel één marathon zal zijn waarin je moet opgeven en dat je lichaam of geest dienst zal weigeren. Gelukkig gebeurt dat meestal niet bij het lopen van een eerste marathon omdat je dan nog bevrijd kunt lopen en beleven. Soms is de onwetendheid van een marathondebutant die nog niet kan vergelijken mentaal makkelijker dan een marathon lopen met een pak ervaring maar met de wetenschap dat een marathon altijd hard is.
Ik wens jou alvast veel succes wanneer je deze uitdaging aangaat. Hopelijk wordt het een fijne beleving die jouw persoonlijke ontwikkeling als mens en atleet verbetert.