In deze blogpost wil ik het even hebben over personal training. Meer en meer mensen kiezen de dag van vandaag voor een personal trainer. Wat houdt het precies in, wat is de meerwaarde en waar moet je op letten als je zelf op zoek wil gaan naar een personal trainer?
In grote lijnen zie ik vijf redenen waarom mensen voor personal training kiezen:
Een goede personal trainer is eerst en vooral een persoon die geïnteresseerd is in het fysieke en mentale welzijn van de mens. Met zijn kennis en ervaring over het menselijk lichaam en over beweging weet hij als geen ander mensen te motiveren om hun fysieke en mentale weerbaarheid te versterken. Hij weet wanneer hij mensen moet aanmoedigen om door te zetten maar voelt ook perfect aan wanneer hij mensen moet afremmen in hun enthousiasme zonder ze het gevoel te geven dat ze falen.
Uiteraard zijn er verschillende soorten personal trainers, en de kunst is natuurlijk om er één te vinden die het beste aansluit bij jouw noden. Je hebt personal trainers die vooral met een academische visie werken, de trainingsbeleving zal dan vooral opgebouwd zijn rond de technische kennis en het correct leren uitvoeren van de oefeningen. De trainingen zijn meestal zeer gestructureerd. Het zal ook minder om de variatie gaan maar vooral om het maximale te bereiken in alle trainingsparameters van de oefening.
De visie van een personal trainer op de ideale bewegingsbeleving kan ook gebaseerd zijn op een meer functioneel bewegingsmodel. Spelen met natuurlijke bewegingen met het eigen lichaamsgewicht in uitdagende opstellingen waar het trainingsaccent vooral ligt op de mobiliteit en op de proprioceptie van een lichaam in beweging tegenover zijn omgeving. Deze bewegingsmethodiek is doorgaans zachter van aard en biedt voldoende ruimte voor compensaties als er beperkingen zijn, er wordt meer gezocht naar een goed compromis tussen de fysieke mogelijkheden van een lichaam en het voorgeschreven uitvoeringsmodel van de oefeningen.
Er zijn ook personal trainers die zich vooral richten op klanten die een specifieke sportdiscipline willen aanleren of verbeteren, zoals powerliften of olympisch gewichtheffen, meestal is de beleving bij deze trainingsmodellen competitiever en dient ze ook als ondersteuning van de hoofdsport.
Nog andere personal trainers bieden een heel eigen bewegingsconcept aan dat meer gebaseerd is op het algemeen welbevinden, deze trainers werken holistisch, ze streven naar een totale fysieke en mentale beleving. Hun trainingsmethodiek biedt de meeste ruimte om als klant jezelf te kunnen zijn, deze trainers werken intuïtiever en gevoelsmatiger en stemmen hun trainingen en de intensiteit af op de energie waarmee hun klanten zich aanbieden. Uiteraard hebben ze ook voldoende basiskennis van het menselijk lichaam en trainingsleer om de trainingen veilig en verantwoord aan te bieden, maar ze zijn vooral meester van hun eigen inzicht op beweging. Het trainingsdoel is beweging toegankelijk maken voor ieder mens ongeacht zijn beperkingen, ze lezen een lichaam en bieden beweging aan op een heel creatieve speelse manier. Ze stemmen de keuze van hun trainingstools af op de weerbaarheid van hun klanten. Het gaat erom dat de klanten altijd een bijzonder moment kunnen genieten waar beweging wel deel van uit maakt maar niet altijd doorweegt op het geheel.
Natuurlijk zal je bij iedere personal trainer wel iets van alle bewegingsmodellen terugvinden in de trainingen, alleen zal de meest uitgesproken keuze van zijn visie op beweging belangrijk zijn om jou de best passende trainingsbeleving te laten genieten. De trainingssfeer of trainingsdynamiek waarvoor de personal trainer staat moet meteen goed voelen tijdens het eerste contact, indien je niet onmiddellijk een goed gevoel hebt bij het eerste contact of bij de sfeer waarin het trainingsconcept wordt aangeboden dan kan je het maar beter niet doen. Uiteraard zal het eerste contact altijd wat onwennig zijn, maar het instinct moet toch vooral aangeven dat je vertrouwen kan vinden in de persoon zijn visie op de mens en op beweging.
Sommige personal trainers werken in een fitnessclub en bieden hun diensten aan als een formule van de club, anderen werken alleen en hebben hun eigen trainingsruimte, nog anderen werken in een groepspraktijk, dikwijls in samenwerking met een kinesist en je hebt ook personal trainers die aan huis komen. Ook hier zal de keuze afhankelijk zijn van de beleving die je wil genieten, voor sommige mensen is hun sportactiviteit ook belangrijk voor het sociale contact met andere mensen, voor deze mensen zal een fitnessclub die personal training aanbiedt doorgaans beter passen bij het belevingsgevoel dat ze willen genieten.
Anderen houden er niet van om bekeken te worden en willen liever een wat exclusievere vorm van aandacht genieten in een discretere sfeer, ze zoeken ook meer naar wat geborgenheid en een rustiger kader, deze mensen zullen zich veel beter op hun gemak voelen wanneer ze in privésfeer kunnen trainen. Wie zich niet graag verplaatst kan ook zoeken naar een personal trainer die aan huis komt, mogelijk nadeel is wel dat er wat meer beperkingen met materiaal zijn, tenzij je als klant over een eigen fitnessruimte beschikt.
Ben je nog revaliderende dan kan het soms makkelijk zijn om alles onder een dak te kunnen doen en is een gemengde groepspraktijk waar een kinesist en personal trainer samen werken misschien wel een oplossing. Uiteraard zal het ook belangrijk zijn dat de ligging van de trainingslocatie nog praktisch genoeg is, als je te ver moet rijden om naar je training te gaan dan zal dit al snel een demotiverende factor zijn en een reden om af te haken.
Een goeie indicatie om een personal trainer te vertrouwen is de manier waarop hij je de eerste keer ontvangt, het is een goed teken wanneer je eerste afspraak kan verlopen via een intake consultatie. Tijdens dit gesprek krijg je alle informatie over de visie en de manier van werken van de personal trainer, je leert elkaar wat beter kennen en kan meteen aanvoelen of het klikt.
Dit gesprek verloopt in een vrijblijvende sfeer, je krijgt niet het gevoel dat je meteen moet intekenen.
De tarieven voor personal training zijn uiteenlopend, maar gemiddeld betaal je toch tussen de €50 en €75 per uur, betaal je minder dan zal je dikwijls een veredelde fitnessbegeleiding krijgen, dus minder op maat uitgewerkte trainingen. Is de prijs beduidend hoger dan zal dit vooral te maken hebben met extra faciliteiten (wellness) of het kan ook te maken hebben met de locatie en de infrastructuur, als je in een grote stad samenwerkt met een personal trainer zal dit dikwijls verbonden zijn aan een luxefaciliteit.
Toch kan je gerust zeggen dat personal training niet langer is voorbehouden voor de allerrijksten maar even toegankelijk geworden is voor de middenklasse. Het is wel belangrijk dat je tijdens een intake consult te weten komt wat de prijs inhoudt en waarvoor je moet betalen.
Uiteraard is het gevoel dat je hebt bij iemand van doorslaggevend belang, en is leeftijd ondergeschikt, alleen is het in de praktijk dikwijls zo dat wanneer je zelf niet zo jong bent, je misschien beter op je gemak voelt bij een wat oudere, ervaren trainer dan aan een zeer jonge persoon. Daar het samenwerkingsproces tussen een trainer en zijn klanten toch vrij nauw verloopt is het wel belangrijk dat je levenservaringen kunt delen en dat je trainer zich kan inleven in jouw situatie.
Zelf vind ik dat een personal trainer toch best minstens een leeftijd van 30 jaar of ouder heeft om heel de lading te dekken. Een jonge trainer zal doorgaans ook een andere dynamiek uitstralen en eerder uitgaan van zijn eigen kracht en energie om jou te motiveren terwijl een iets oudere trainer zal zoeken naar de juiste energie die past bij jouw conditiepeil.
Samenwerken met een personal trainer of een trainingsmaatje is kiezen voor een persoon die jou het vertrouwen geeft om jezelf te kunnen zijn. Het is kiezen voor een plek waar je de ruimte en de juiste energie vindt om met vertrouwen aan jezelf te kunnen werken.