Wat betaal je voor een personal trainer en hoe maak je je keuze?

03-03-2021
Wat betaal je voor een personal trainer ?

Toen ik indertijd begon behoorde personal training eerder tot het luxe-segment van de fitnessindustrie. Gelukkig is dit intussen veranderd en is personal training voor bijna iedereen toegankelijk geworden. Maar wat betaal je voor een personal trainer?

Om onmiddellijk antwoord te geven op de vraag hoeveel personal training kost : voor een sessie met een personal trainer betaal je gemiddeld ergens tussen de 40 en de 90 euro per uur. Of de prijs eerder bij het minimum dan wel bij het maximum bedrag aanleunt hangt vooral af van 3 factoren:

  • locatie
  • frekwentie/aantal beurten
  • ervaring van de trainer

Locatie van de training

Een eerste factor die de prijs bepaalt is de locatie van de training. Heeft de trainer een eigen studio, wordt de training aangeboden in een fitnesscentrum, bij jou aan huis of ergens op locatie buiten?

Het spreekt voor zich dat je een stuk minder zal betalen als je met een trainer buiten een sessie doet dan in een studio met alles erop en eraan, denk maar aan drank en handdoekjes, gebruik van douche, eventueel sauna nadien.

  • Training aan huis
    Soms kan het interessant zijn als je trainer aan huis komt. Je hebt misschien jonge kindjes waardoor je moeilijk weg kan, of je verkiest gewoon de privacy van jouw eigen huis. Uiteraard moet je wel beschikken over een ruimte waar de training kan georganiseerd worden. Heb je een home gym dan is dat fantastisch maar dat is meestal niet noodzakelijk. Trainers aan huis kunnen ook hun materiaal meebrengen. Let op, als de trainer bij jou aan huis komt moet je wel rekening houden met zijn verplaatsingskosten.
  • In een fitnesscentrum
    Vele fitnesscentra bieden tegenwoordig ook personal training aan. Hier wil ik wel vermelden dat het aanbod enorm varieert. Sommige fitnesscentra bieden een dienst aan die in mijn ogen eerder een vorm van persoonlijke fitnessbegeleiding is, maar dat is niet hetzelfde als personal training. Dit wordt dikwijls aan beperkte prijzen aangeboden, maar ook hier moet het duidelijk zijn dat je krijgt waarvoor je betaalt. Vraag ook naar de regels voor personal training op drukbezette fitnessuren: krijgen mensen die personal training doen voorrang op de toestellen? Jouw uur personal training moet zorgen voor maximaal rendement, dus het mag niet zo zijn dat je moet wachten tot een toestel vrijkomt of dan iets anders doen.
  • Privé-studio
    Indien je kiest voor een trainer met een privé studio betaal je meestal meer, maar je krijgt er ook meer voor in de plaats. Sommige mensen voelen zich er niet comfortabel bij om te sporten als er ogen op hen gericht zijn en dan is de mogelijkheid van een privé-studio zeker een doorslaggevende factor. Bovendien kan je hier meestal gebruik maken van privé-sanitair wat voor vele mensen ook een meerwaarde betekent. Ik heb drukbezette klanten die hun training inplannen s’ ochtends vroeg vóór hun werkdag of tijdens de lunchpauze, en van mijn studio fris gewassen en monter weer aan het werk kunnen is dan wel heel handig en tijdsbesparend.

Basic of luxe, jouw budget bepaalt mee de keuze. De lokatie heeft op zich niks met de kwaliteit van de training te maken.

Aantal trainingsbeurten

De meeste trainers geven een korting als je meerdere beurten neemt, waardoor de prijs per beurt uiteraard lager wordt. Als je 10 of 20 beurten neemt, vergeet dan zeker niet te vragen binnen welke periode de beurten moeten worden opgebruikt.

Sommige trainers bieden ook een soort combinatie aan waarbij je een beperkt aantal beurten neemt in combinatie met een gepersonaliseerd oefenprogramma. Je kan dan bijvoorbeeld om de 2 à 3 weken een één op één training doen, en de rest van de tijd zelfstandig je programma afwerken. Op deze manier kan je genieten van de begeleiding van een personal trainer maar de kost toch beperkt houden.

Ervaring en kennis

Het spreekt voor zich dat je meer zal betalen bij iemand met jaren ervaring dan bij een starter. Iemand die al jaren in het vak zit geeft bij de meeste mensen meer vertrouwen dan iemand die nog maar pas gestart is.

Zoek je iemand met een bepaalde specialisatie? Een trainer die zich bijvoorbeeld heeft toegelegd op mensen met rugproblemen of een andere specifieke invalshoek kan ook andere (lees hogere) prijzen hanteren.

Verder speelt het ook een rol hoe drukbezet iemand is, dit is gewoon de wet van vraag en aanbod. Een trainer met een volle agenda kan zijn prijzen iets hoger positioneren dan iemand die elke extra klant kan gebruiken.

Hoe kies je een goede personal trainer?

Uiteraard moet je eerst jouw budget bepalen en dan kan je bekijken wat voor jou belangrijk is. Als je met iemand in zee wil gaan is het ook verstandig naar referenties te vragen. Werken met een coach die niet over de juiste kennis beschikt is niet verstandig en kan jou uiteindelijk verder van je doel brengen in plaats van dichter. In het beste geval haal je geen resultaat, en dan is het gewoon zonde van je geld. Erger is het als je door een verkeerde aanpak een blessure zou oplopen waardoor je een tijdje aan de kant moet.

Binnen het door jou bepaalde budget moet de doorslaggevende factor vooral zijn welk gevoel de trainer jou geeft, het moet klikken. Een coach kan enkel maar het beste uit jou halen als er wederzijds vertrouwen is. Een goede personal trainer weet perfect de balans te vinden tussen autoriteit en vriendschap. Hij voelt aan wanneer hij jou moet stimuleren om net dat beetje meer door te zetten maar hij moet ook aanvoelen wanneer het beter is om het wat rustiger aan te doen.

Vele personal trainers bieden ook proeflessen aan. Wees niet verlegen om hiernaar te vragen.